„Mi az a cukorbetegség? Vajon mitől lett a barátom/osztálytársam/óvodástársam cukorbeteg? Elmúlik-e majd neki? Én elkaphatom? Hogyan kezelik a diabéteszt? Hogyan lehet a vércukrot megmérni? Hogyan kerül be az inzulin a szervezetbe? Miért eszik a barátom máskor és mást, mint én? Hogyan és mivel segíthetek a cukorbeteg barátomnak az óvodában és az iskolában?”

Ezek a kérdések nap mint nap felmerülnek a diabéteszes gyerkőcöt körülvevő gyermekközösségekben. A most megjelent „CUKORBETEG A BARÁTOM – Foglalkoztató füzet diabéteszes óvodások és kisiskolások TÁRSAI részére ” című kiadvány ezekre és más hasonlóan alapvető fontosságú kérdésekre igyekszik megadni a válaszokat az egészséges gyermekeknek.

A színes, 46 oldalas füzetben az életkornak megfelelő rajzos magyarázatok  és  játékos feladatok segítik az egészséges gyermekek ismeretszerzését a cukorbetegséggel  kapcsolatban, ezáltal elősegítve a diabétesszel élő társaik elfogadását és biztonságos beilleszkedését az óvodai, vagy iskolai közösségekbe.

A kiadvány megjelenését elősegíti a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központja.

Dr. Bihari Krisztina, a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyász, diabetológusának ajánlása a Molka sorozat kiadványaihoz:
„Kedves Olvasó!

Régóta vártunk ilyen “varázsfüzetekre”, melyek játékosan, ötletesen közelebb hozzák az 1-es típusú cukorbetegség megértését a kisgyermekkorú érintettek és barátaik részére.
Sajnos világszerte évről-évre nő az 1-es típusú diabéteszesek száma, ezen belül is ugrásszerűen nő a kisdedkorúak aránya.
Hálásan köszönöm Szabó Katalinnak és Hrubi Lászlónak, hogy megalkották Molkát és csapatát, így képességüket és tudásukat önzetlenül a diabéteszes gyermekek szolgálatába állították.
Szeretettel ajánlom ezeket a vidám, interaktív könyvecskéket mindazon óvodás- és kisiskoláskorú lurkó számára, aki diabétesszel él, vagy olyanoknak, akiknek van cukorbeteg társuk.
A könyvecskék segítséget nyújthatnak, színesíthetik cukorbeteg gyermekekkel foglalkozó szakemberek munkáját is.”

“Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”