Molka kiadványok2024-05-11T11:51:14+02:00

MOLKA KIADVÁNYOK

A Molka kiadványsorozat célja

a diabétesszel és a diabétesz kezelésével összefüggő alapvető ismereteket adjon át a 4-12 éves érintett gyermekek számára mesés elemek és képes ábrázolás segítségével, valamint játékos formában gyakoroltassa azokat a már meglévő ismereteket, melyek a diabétesz kezelésében kulcsfontosságúak.Valamennyi megjelent kiadványunk orvosi ellenőrzés, lektorálás után jelenik meg annak érdekében, hogy szakmailag elfogadott tartalom kerüljön a gyermekek kezébe. Molka, a szénhidrát molekula történetein keresztül a diabétesz megismerésében, megértésében, elfogadásában kaphatnak segítséget az olvasó gyermekek.
A sorozat részei kapcsolódnak egymáshoz, de önálló témaköröket dolgoznak fel.

Karácsony Dóra

szülő

“Molka nagyon sokat segített, hogy Marci pontosan tudja, mi zajlik a testében. Annyira érdekelte, hogy bizonyos részeket újra és újra elolvastatott egy este alatt. ”

Az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos bonyolult élettani, biológiai jelenségek magyarázata nehézkes az érintett gyermekek felé, az életkori sajátosságok miatt.
Ebből fakadóan a kisebb gyermekek  gyakorta csak az állapotukkal összefüggő tiltással (pl. diéta, szuri) találkoznak, ami egész sor újabb problémát vethet fel (dac, elutasítás, depresszió, szabályok be nem tartása), melynek hosszabb távon súlyosabb egészségkárosító hatása is lehet.
A művészet kifejező eszközeivel, mesei elemek beépítésével, illusztrációk, játékos elemek segítségével még a legszigorúbb szabály is elfogadhatóvá válik a kisgyermekek részéről is, melynek igazáról több pozitív visszajelzést is kaptunk az érintett családoktól.

Berecz Éva Rózsa

szülő

“Hatalmas segítség volt, hiszen meseszerűen, színes képek segítségével kelti fel az érdeklődését! Könnyebb volt elmagyarázni gyermekemnek, mi is történik vele.”

LEGÚJABB KIADVÁNYUNK!

JÖN!

Várhatóan 2024. június hónapban, a Mesék Világa Egyesület kiadásában megjelenik az 1-es típusú diabétesszel élő kisgyermekeknek szóló Molka – sorozat legújabb kiadványa, Dr. Bihari Krisztina – Szabó Katalin: 1-es típusú diabéteszes lettél? Segít a Szupercsapat! című rész. A kiadvány elsősorban a frissen diagnosztizált gyermekeknek ajánlott. 20 család részére térítésmentesen postázzuk a megjelenést is elősegítő Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

ELŐRENDELHETŐ KIADVÁNYUNK!

ELŐRENDELHETŐ!

A Szupercsapat társasjátékkönyv kifejezetten 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek készült a Mesék Világa Egyesület gondozásában. A kiadvány két társasjátékot tartalmaz, hogy a kisebbek és a nagyobbak is játékosan gyakorolhassák a diabétesszel kapcsolatos tudnivalókat. A „Tartsd kordában a vércukorszintedet!” és a „Sejtvacsora” társasjátékhoz tartozó játékelemek a könyv kártyavastagságú perforált lapjaiból emelhetőek ki. A kétoldalú játéktábla szintén vastagabb kartonból készült, mely a könyv tartozéka. A 2023-as pár példányszámú megjelenés után a kiadványt bővítettük. Jelenleg előrendelésre van lehetőség.

Szupercsapat

Színező/kifestő kiadványunk az azonos nevű animációs kisfilm, a SZUPERCSAPAT alapján készült, melyben az 1-es típusú diabétesz kezelésének alappilléreire fókuszálunk. Az inzulin pótlása, az étkezés, a mozgás és a vércukorszint önellenőrzésének lehetőségei az érintett gyermekek életkoruknak megfelelő, játékos edukációjában nyújthat segítséget, de alkalmas lehet a már meglévő ismeretek rendszerbe foglalására is.

Zuzupumpa

A kiadványsorozat ezen részében elsősorban  az inzulinpumpára váltáson gondolkozó, vagy inzulinpumpára váltás előtt álló gyermekek kaphatnak életkoruknak megfelelő, játékos, edukációs célú tartalmat de a kiadvány alkalmas lehet a már meglévő ismeretek rendszerbe foglalására is.Hogyan néz ki, hogyan működik és mit tud egy inzulinpumpa?  Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a mesés történet és a  vidám rajzok segítségével a gyermekek.

 Zuzu, az inzulin

A kiadványban az egészséges szervezet működéséről, az 1-es típusú diabétesz jelenségéről, tüneteiről, és annak diagnosztizálásáról kaphatnak információt a gyerekek. A kiadványban a megszokott készségfejlesztő játékokon túl az inzulinkezeléssel kapcsolatban őket leginkább foglalkoztató gyakorlati kérdésekről olvashatnak – vagy a szülővel történő egy közös feldolgozás alkalmával hallhatnak – válaszokat a diabétesszel élő óvodás és kisiskolás, érintett gyermekek.

Okosfüzet a mozgásról

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek kezelésében az aktív életmódnak fontos egészségmegőrző szerepe van. A mozgás diabéteszre gyakorolt hatása egyéni sajátosságainak megfigyelése segítheti a gyermeket a mozgás előkészítésében is, a tapasztalatok kielemzése pedig a biztonságosabb lehet a mozgásos tevékenységek alatt.

 Okosfüzet az étkezésről

A Molkaország című részben a szénhidrátok fajtáival és vércukorszintre gyakorolt hatásával, valamint a leggyakrabban fogyasztott ételeink szénhidráttartalmával  ismerkedik Réka és Regő, a diabétesszel élő  testvérpár. A kiadványhoz kapcsolódik az Okosfüzet, melynek  segítségével a gyermekek játszva figyelhetik meg, hogy a különböző élelmiszerek milyen változást idézhetnek elő a vércukorszintjükben.

Mocorgásra fel!

A diabétesszel élő gyermekek kezelésének is az egyik alappillére a rendszeres mozgás, melynek körültekintő megszervezéséhez szükséges ismeretek megszerzésében nyújthat segítséget a kiadvány. Az olvasók azt is megtudhatják, hogy a Sportos Cukorbetegek Egyesületének milyen programlehetőségeihez tudnak bekapcsolódni a diabéteszes gyermeket nevelő családok.

 Molkaországban

A Molkaország című részben a szénhidrátok fajtáival és vércukorszintre gyakorolt hatásával, valamint a leggyakrabban fogyasztott ételeink szénhidráttartalmával  ismerkedik Réka és Regő, a diabétesszel élő  testvérpár, kiket az 1. részben, a Hurrá! Kirándulunk! című kiadványban már megismerhettek az olvasó gyermekek.

 Szenzi szolgálatra jelentkezik!

A kiadvány segítséget kíván nyújtani a gyermekek és szüleik  számára abban, hogy a folyamatos glükózmonitorozás lényegét, működésének tulajdonságait magyarázza, előnyeit számba veszi és az év elején OEP támogatottá vált  Enlite szenzor -t és használatához-működéséhez szükséges tartozékokat bemutatja.

 Hurrá! Kirándulunk!

Ebben a kiadványban a gyerekek megismerkednek Molkával, a szénhidrát molekulával. Réka és Regő – az 1-es típusú diabétesszel élő testvérpár – vidám, kirándulással töltött napján keresztül olyan, táplálkozáshoz, szénhidrátbevitelhez kapcsolódó speciális feladatokkal, magyarázatokkal találkozhatnak,  melyek a diabétesszel élő gyermekek számára létfontosságúak.

AZ ÉRINTETT GYERMEK KÖRNYEZETÉNEK

 Cukorbeteg a barátom!

A kiadvány az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket körülvevő egészséges társakban leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszik az életkornak megfelelő válaszokat adni. Ajánlott pedagógusnak, osztály,-vagy csoportközösségnek, családtagoknak, kezdő 1-es típusú diabéteszeseknek.

Megosztás

Cím

Go to Top