MOLKA KIADVÁNYOK

“A szenzorok megjelenése nagyon nagy előrelépést hozott a diabétesz kezelésében. Fényt az éjszakába. 
Mint minden más, a diabétesz is egyedi, minden egyes érintettnek a “sajátja”.
Ahhoz, hogy valódi, személyre szabott kezelést tudjunk nyújtani, csökkentve a szövődmények előfordulását, elengedhetetlen a használatuk.
Ez a kis füzetecske játékosan segít abban, hogy a gyerekek megértsék a működését, elfogadják a használatát.
Fogadják és forgassák szeretettel!”
Dr. Bihari Krisztina, gyermekgyógyász, diabetológus

MOLKA – SZENZI SZOLGÁLATRA JELENTKEZIK! 2. rész

Ismeretterjesztő és foglalkoztató füzet diabéteszes óvodásoknak és kisiskolásoknak

Szenzi szolgálatra jelentkezik című részben Regő, a diabétesszel élő kisfiú egy hosszú és kalandos útra indul Molkával és Szenzivel  Amerikába, Szenzi hazájába. Igen ám, de a repülőgépük üzemanyaga elfogy a végtelen tenger felett…

Sebaj! Az ejtőernyő kéznél van, így utazóink szerencsésen landolnak a sejtek szigetén, ahonnan hajóval folytathatják útjukat. Cuki, a tudós is csatlakozik a vidám társasághoz, így Regő kapitány sem marad legénység nélkül, sőt, még hajósinasok is akadnak az út alatt.

A füzet segítséget kíván nyújtani a gyermekek – és ezáltal a felnőttek számára is – abban, hogy a folyamatos glükózmonitorozás lényegét magyarázza, előnyeit számba veszi és a jövő évben TB. támogatottá váló  Enlite szenzor -t és használatához-működéséhez szükséges tartozékokat bemutatja.

A Molka- sorozat célja, hogy a 4-9 éves, 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára mesés elemek és a képes ábrázolás segítségével alapvető információkat adjon át, valamint játékos formában gyakoroltassa azokat a már meglévő ismereteket, melyek e betegség kezelésében kulcsfontosságúak. Molka, a szénhidrát molekula történetein keresztül a diabétesz megismerésében, megértésében, elfogadásában kaphatnak segítséget az olvasó gyermekek. A sorozat részei kapcsolódnak egymáshoz, de önálló témaköröket dolgoznak fel.

A kiadvány a Medtronic Hungária Kft és a Mesék Világa Egyesület segítségével valósulhatott meg.

JÖN!

Várható megjelenés 2020. júnis

MOLKA – MOLKAORSZÁGBAN! 3. rész

Ismeretterjesztő és foglalkoztató füzet diabéteszes óvodásoknak és kisiskolásoknak

A Molka sorozat célja, hogy a 4-9 éves, 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára mesés elemek és a képes ábrázolás segítségével alapvető információkat adjon át, valamint játékos formában gyakoroltassa azokat a már meglévő ismereteket, melyek e betegség kezelésében kulcsfontosságúak. Molka, a szénhidrát molekula történetein keresztül a diabétesz megismerésében, megértésében, elfogadásában kaphatnak segítséget az olvasó gyermekek. A sorozat részei kapcsolódnak egymáshoz, de önálló témaköröket dolgoznak fel.

A Molkaország című részben a szénhidrátok fajtáival, illetve a vércukorszintre gyakorolt hatásával ismerkedik Réka és Regő, a cukorbeteg testvérpár, kiket az 1. részben már megismerhettek az olvasó gyermekek.

A történetben a testvérpár álombeli utazást tesz Molkaországba a mesélő Molka kíséretében, ahol a különböző ételek és az italok szolgálnak a szénhidrát-molekulák otthonául. Molka megismerteti a gyerekeket a legalapvetőbb élelmiszerekben található szénhidrátok fajtáival és azok vércukorszintre gyakorolt hatásával. A szerző(k) szándéka, hogy az olvasó gyermekben megalapozza az élelmiszerek tudatos megválogatását a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása érdekében. Az ismeretek elmélyítését célozza a az információkat tartalmazó szövegrészeket követő és ahhoz kapcsolódó, játékos feladatlap.

A szöveget Hrubi László versei gazdagítják, melyeket élő gyerekprogramjainkon megzenésítve is hallhatnak a gyerekek.

A kiadvány ingyenes megjelenése az NKA és a Mesék Világa Egyesület támogatásával várható.

MOLKA – HURRÁ! KIRÁNDULUNK! 1.rész

Foglalkoztató füzet diabéteszes óvodásoknak és kisiskolásoknak

A színes, igényes, 24 oldalas, A/4-es méretű foglalkoztató füzet diabétesszel élő óvodás- és kisiskolás korú gyermekek számára készült.
Ebben a kiadványban a gyerekek megismerkednek Molkával, a szénhidrát molekulával. A feladatok többsége így a szénhidrát bevitelhez kapcsolódik Réka és Regő – a diabos testvérpár – vidám, kirándulással töltött napján keresztül olyan speciális feladatokkal, magyarázatokkal, amelyek a cukorbeteg gyermekek számára létfontosságúak.
A foglalkoztatófüzet közepén egy kivehető társasjáték is helyet kapott, mely az egész család számára szórakoztató időtöltést biztosíthat diabos és nem diabos számára is.
A történetet és a feladatokat Szabó Katalin állította össze és rajzolta meg.
A történetet Hrubi László gyermekdalszerző és előadó versei színesítik.
A szakmai ellenőrzés, tanácsadás Dr. Bihari Krisztina gyermekgyógyász, diabetológus segítségével valósult meg.

MOLKA- KÜLÖNSZÁM

CUKORBETEG A BARÁTOM!

Ismeretterjesztő és foglalkoztatófüzet diabétesszel élő kisgyermekek egészséges társai részére

„Mi az a cukorbetegség? Vajon mitől lett a barátom/osztálytársam/óvodástársam cukorbeteg? Elmúlik-e majd neki? Én elkaphatom? Hogyan kezelik a diabéteszt? Hogyan lehet a vércukrot megmérni? Hogyan kerül be az inzulin a szervezetbe? Miért eszik a barátom máskor és mást, mint én? Hogyan és mivel segíthetek a cukorbeteg barátomnak az óvodában és az iskolában?”
Ezek a kérdések nap mint nap felmerülnek a diabéteszes gyerkőcöt körülvevő gyermekközösségekben. A most megjelent „CUKORBETEG A BARÁTOM – Foglalkoztató füzet diabéteszes óvodások és kisiskolások TÁRSAI részére ” című kiadvány ezekre és más hasonlóan alapvető fontosságú kérdésekre igyekszik megadni a válaszokat az egészséges gyermekeknek.
A színes, 46 oldalas füzetben az életkornak megfelelő rajzos magyarázatok és játékos feladatok segítik az egészséges gyermekek ismeretszerzését a cukorbetegséggel kapcsolatban, ezáltal elősegítve a diabétesszel élő társaik elfogadását és biztonságos beilleszkedését az óvodai, vagy iskolai közösségekbe.
A kiadvány megjelenését elősegítette a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központja.

MOLKA – KÜLÖNSZÁM!

SZERETEM A POCAKOM

Ismeretterjesztő és foglalkoztató füzet óvodások és kisiskolások részére

Ezek a kérdések nap mint nap felmerülhetnek a gyermekközösségekben. A most megjelent „SZERETEM A POCAKOM! – Ismeretterjesztő füzet óvodások és kisiskolások részére ” című kiadvány ezekre és más hasonlóan alapvető fontosságú kérdésekre igyekszik megadni a válaszokat az egészséges gyermekeknek.

A színes, 28 oldalas, A/5 méretű füzetben az életkornak megfelelő rajzos magyarázatok  és  játékos feladatok segítik az egészséges gyermekek ismeretszerzését a leggyakoribb diéták, a megszokottól eltérő táplálkozásminták bemutatásával. Ezen ismeretek átadása, reményeink szerint elősegíti a különleges étrenden élő gyermekek elfogadását és biztonságos beilleszkedését az óvodai, vagy iskolai közösségekbe.

A Molka sorozat elsősorban cukorbeteg óvodás és kisiskolás gyermekeknek készült. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a velük, az ő környezetükben élő egészséges gyermekek számára ne lenne szükség a játékos ismeretterjesztésre. Sőt! A a megértés, a megismerés megszünteti a félelmet és elfogadáshoz vezet.

A “Szeretem a pocakom!” című kiadvány célja a leggyakoribb diéták, a megszokottól eltérő táplálkozások bemutatása az egészséges gyermekeknek.

Illusztráció, összeállítás: Szabó Katalin,  Versek: Hrubi László, Szakmai tanácsadó: Dr. Bihari Krisztina és  Lada Szilvia dietetikus

A kiadvány korlátozott számú, ingyenes példányainak megjelenését a Józsefvárosi Galéria segítette elő.

BESZÉLEK NÉMETÜL ÉS ANGOLUL IS

Molka idegen nyelveken

Németül is olvashatsz!

„Die Buchserie Molka ist für Kinder im Kindergarten- oder Grundschulalter gedacht die an Diabetes erkrankt sind. Dies bedeutet nicht das es für gesunde Kinder nicht geeignet wäre. Es kann dazu beitragen mehr Verständnis aufzubringen denn

Molka angolul!

I am happy to inform you that Edition #1 of the Molka series in English is out. The “Molka” series is intended for use by preschool and early primary school age children with diabetes.