Beszámoló

Mesék Világa Egyesület – Molka

2022 is termékeny évnek bizonyult a Mesék Világa Egyesület történetében, köszönhetően -elsősorban – a pályázati támogatásoknak. Ebben az évben is az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekekre fókuszáltunk a Molka sorozat új kiadványaival és 4 új részt is sikerült megvalósítani.

A márciusban megjelent Okosfüzetek célja, hogy a gyerekek matricák segítségével minél hamarabb elkezdjék sajátosságaik megfigyelését az étkezés és a mozgás diabéteszre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Az étkezéssel kapcsolatos füzetről ide kattintva tájékozódhattok, a mozgással kapcsolatos kiadványról pedig itt olvashattok bővebben.

A Zuzu, az inzulin általunk is várva-várt rész volt, hiszen az inzulin pótlása kulcsfontosságú az 1-es típusú diabétesz kezelésében. Szokás szerint igyekeztünk barátságos karakterek, játékos feladatok segítségével felkelteni a gyermekek figyelmét, hogy észrevétlenül elsajátíthassák az inzulinnal kapcsolatos alapvető információkat. A kiadvány októberben jelent meg, bővebb információt itt találtok.

Novemberben pedig kiadtuk a Szupercsapat színezőfüzetünket, azonos című animációs kisfilmünk alapján. A cukorbeteg lettem és az 1-es típusú diabéteszről szóló animációs ismeretterjesztő videóink után a Szupercsapat elsősorban talán a frissen diagnosztizált gyermekeknek ( és akár a szüleiknek/családtagjaiknak) adhat legtöbb információt arról, milyen napi teendők várnak a diagnózis után, melyek azok a tudnivalók, melyek elengedhetetlenek a kezelés során.

A Szupercsapat színezőről itt olvashattok bővebben.
A Szupercsapat kisfilmet a Youtube csatornánkon éritek el: Az 1-es típusú diabétesz kezelése – Szupercsapat

Izgalmas feladat volt a nevelési/oktatási intézményekbe eljuttatott diabétesszel kapcsolatos információs táblák kivitelezése is. Igyekeztünk több alternatívát ajánlani, ezért külön a kicsiknek, külön a nagyoknak is terveztünk táblagrafikát, melyre az általunk megadott mintamondatokon kívül a szülők olyan személyre szabott rövid, a kezeléssel kapcsolatos információkat is feltüntethettek, melyeket fontosnak tartottak közvetíteni az iskolai környezet felé. A szülők által történt igénylések alapján a nyomda szállította az intézmény címére a gyermek pedagógusának nevére. A táblákról bővebben itt olvashattok.

Nagy és komoly munkába is sikerült a fejszénket vágni:) Számos színvonalas, hasznos és kidolgozott anyag, információ rendelkezésre áll már a diabétesszel élő gyermeket nevelő családoknak a civil szervezetek, intézmények, diabétesz centrumok, magánszemélyek munkásságának köszönhetően. Hasznosnak ítéltük egy összefogó információs oldal működtetését, így jött létre a gyermekdiabetesz.hu információs weboldal, a gyermekdiabétesz területén tevékenykedő hazai civil szervezeteket és online tartalmaikat tematikus linkgyűjteményként összefoglaló honlap és a kapcsolódó Facebook oldal . A témakörök megbontása az érintetteknek, azon belül is a frissen diagnosztizáltaknak, a kisgyermekeknek, illetve a tinédzsereknek, valamint a pedagógusok, az óvodai-iskolai környezet, az egészséges családi/baráti környezet és nem utolsó sorban a munkahelyek számára kínál információt. A feladat nagyon izgalmasnak és a tervezettnél sokkal szerteágazóbbnak bizonyult. Az alapozás ugyan nagy munkával elkészült, de az elkövetkező időszak is az oldal folyamatos fejlesztéséről fog szólni. Hatalmas anyag gyűlt össze, számos neves gyermekdiabetológus és más szakemberek és a civil szervezetek áldozatos munkájának köszönhetően. Így – csokorba fogva – a bonyolult információrengetegbe csöppenő, frissen diagnosztizált gyermekek szülei is remélhetőleg könnyebben eligazodnak majd.

Decemberben pedig eljött az egyik legkedvesebb „feladatunk” – a Molka Mikulás postája. Az 1-es diabétesszel élő gyermekek szülei által megfogalmazott, a diabétesszel kapcsolatos levél névre szólóan, a Mikulás által került feladásra. Szívmelengető érzés olvasni a sok dicsérő szót, szerkeszteni a személyre szóló leveleket, apró meglepetést csempészni a borítékba.

A Mikulás posta mellett 2022-ben is folytattuk a postázási tevékenységet az újonnan megjelent, illetve a régebbi kiadványok családokhoz történő eljuttatása érdekében. Hogy az igénylés menetét és a híradásokat megkönnyítsük, létrehoztuk a Facebookon a Molka kiadványok az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek szóló privát csoportot. A csoportban időközönként közzétett igénylő űrlapok kitöltésével jutnak hozzá a családok térítésmentesen a Molka sorozat kiadványaihoz.

A postázás mellett a családok személyesen is át tudják venni a kiadványokat, elsősorban a gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezetek által szervezett országos rendezvényeken. Ezen alkalmakkor igyekszünk mi is megjelenni és a kiadványok mellett színező – játékos időtöltést biztosítani a gyerekeknek. 2022-ben az áprilisban megrendezésre került XVI. Gyermekdiabétesz Napon és novemberben a Testnevelési Egyetem helyszínén megrendezett Diabétesz világnapi családi rendezvényen vettünk részt. Köszönjük a szervezőknek mi is a fantasztikus szervezést és a lehetőséget a részvételre!

Idén is kiemelten szeretnénk megköszönni Dr. Bihari Krisztina csecsemő-és gyermekgyógyász, diabetológus, endokrinológus fáradhatatlan munkáját a készülő produktumok, tartalmak tekintetében a diabétesszel élő gyermekek érdekében.

Köszönettel tartozunk azoknak a családoknak, akik év közben is támogatták tevékenységünket, de köszönettel tartozunk azoknak a civil szervezeteknek is, akik a családi rendezvények megrendezésével lehetőséget adnak arra, hogy személyesen is át tudjuk adni a Molka sorozat kiadványait, megismerkedhessünk a családokkal. Köszönjük az együttműködést!

Mesék Világa Egyesület