Kérdezz-felelek!

A Molka-sorozat újdonságai 2020. őszén

Milyen újdonságok várnak a diabétesszel élő gyermekekre a Molka-sorozat kapcsán a közeljövőben?

Szabó Katalin, a Mesék Világa Egyesület elnöke:

Ahogyan már hírül adtuk, küszöbön a Molka-sorozat legújabb részének, a Mocorgásra fel! című, a diabétesszel élő gyermekek számára a mozgással kapcsolatos alapvető tudnivalókat tartalmazó különleges rész.

Ennek kapcsán „bemelegítőül” egy kérdezz-felelek rovatot indítunk a Molka facebook oldalán, melyben a kiadvány szerzői válaszolnak Molka mozgással kapcsolatos kérdéseire.

Nem csupán azért különleges, mert a mesés történetbe szőtt hasznos információkat Dr. Bihari Krisztina csecsemő és gyermekgyógyász, diabetológus írta, hanem azért is, mert a kiadványban Muskát Erika tollából is olvashatnak a családok egy fejezetet, melyben a Sportos Cukorbeteg Egyesülete által kínált és szervezett mozgásos lehetőségekről is informálódhatnak a családok.

A kiadvány várhatóan 2020. novemberében jelenik meg fizikai és online formában is.

Mit is jelent az online forma? Óriási segítség lehet!

Számomra a kezdetektől fogva nagy kérdés és jóformán megoldhatatlan feladat volt, hogyan jutnak el a kiadványok a gyermekekhez? Szerencsére a támogató szervezetek, cégek, a kórházak lehetőséget biztosítottak a terjesztésre, azonban az ország távoli részeibe még így sem biztosan juthattak el az ingyenes, az 1-es típusú diabétesz alapvető tudnivalóiról szóló kis füzetek.

Idén Egyesületünk, a Mesék Világa Egyesület közgyűlésen döntött arról, hogy megpróbálunk „belevágni” a postázásba. Mint oly sok nonprofit civil szervezet, a miénk is igen szűkös anyagi bázissal rendelkezik, de a végül a támogató családok segítségével ez az út is járhatónak bizonyult eleddig.

Az online forma azonban eltörli a földrajzi távolságokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Civil szervezetek 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatainak támogatása”  pályázatának köszönhetően olyan eszközök birtokába jutottunk, melyek segítségével az elektronikus formában megjelenő kiadványok olyan interaktivitásra adnak lehetőséget, mely  az információtartalmak mélyebb beépülését is elősegíti.
Izgalmas ez az időszak, hiszen még ebben az évben megvalósul a Mocorgásra fel!, a Szenzi szolgálatra jelentkezik! és a Molkaországban című rész elektronikus, interaktív változata is.

A tőlem megszokott grafikai elemeket kiegészítve Billing Gyöngyi és Hrubi László hangján megszólalnak a szereplők, azaz mintegy hangoskönyvként is alkalmas a feldolgozásra, bár a szülővel történő közös feldolgozást ajánlom a családoknak. Emellett kisebb animációk, Hrubi Laci zenés betétei, illetve interaktív elemek is megjelennek az elektronikus kiadványban, tehát a játékos feladatokról sem kell lemondani, sőt, lehetőség lesz bizonyos oldalak kinyomtatására is.