DiabFórum magazin – 2023/1 lapszáma

Áprilisban megjelent a Diabfórum magazin 2023/1 száma, melyben a többi, gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezet mellett mi is hírt adtunk az elmúlt években, az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és családoknak készült speciális produktumokról a 2023-as évi terveink mellett.

A cikket a 26-27. oldalon találjátok, a gyermekdiabétesz rovatok között.

Hogy a gyermekek is megértsék…

Az 1-es típusú diabétesz oka, kezelésének összefüggései, az egyéni sajátosságok felismerése még egy felnőttnek is bonyolult információhalmaz. Hogyan értessük meg érintett gyermekünkkel, hogyan magyarázzuk el, mi történt vele, hogyan tudjuk ismeretanyagába beépíteni a legfontosabb tudnivalókat? A Mesék Világa Egyesület ebben segíthet a gyermekeknek, de az őket körülvevő egészséges környezetnek is.

A Mesék Világa Egyesület és Dr. Bihari Krisztina, a Bethesda Kórház csecsemő és gyermekgyógyász, diabetológus, endokrinológusa közreműködésével 2018 óta az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált óvodás és kisiskolás korú gyermekek a Molka sorozat kiadványai segítségével is kaphatnak életkoruknak megfelelően magyarázatot, útmutatót a diabétesz kezelésével, alapvető ismereteivel kapcsolatban.
A mesés elemeket tartalmazó ismeretterjesztő füzetekben színezős és gondolkodásra késztető feladatok is helyet kapnak, melyek célja a megszerzett ismeretek begyakorlása.

A Családbarát Magyarország logója alatt, a pályázati támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években több új rész is kiadásra kerülhetett nyomtatott és elektronikus formában is.
2022-ben Zuzu, az inzulin című rész került kiadásra, melyben az egészséges szervezet működéséről, az 1-es típusú diabétesz tüneteiről, diagnosztizálásáról, valamint a kisgyermekeket talán leginkább foglalkoztató kérdésekről olvashatnak vagy a szülővel történő közös feldolgozás alkalmával hallhatnak a diabétesszel élő gyermekek.
Ebben az évben szintén megjelenhettek a matricás Okosfüzetek, melyek az egyéni sajátosságok megfigyelésére ösztönzik a gyermekeket a mozgás és az étkezés vércukorszintre gyakorolt hatásai tekintetében.

A térítésmentes kiadványokat a családok az elmúlt években postai úton is igényelhették, így az ország minden szegletébe eljuthattak a színes füzetek, de a nagyobb rendezvényeken személyesen is átvehették a családok.

Annak érdekében, hogy a kiadványaink még szélesebb körben, akadálytalanul eljuthassanak a gyermekekhez, a legfontosabb információkat tartalmazó kiadványokat elektronikus formában is elérhetővé tettük.
A szénhidrátokról, a mozgásról és a szenzorozásról hangoskönyv formában, interaktív, játékos elemeket is tartalmazó elektronikus könyvek megtekinthetőek a molka.hu weboldalunkon keresztül. Youtube csatornánkra feltöltött rövid animációs kisfilmek pedig szintén az edukációt célozzák az érintett és az egészséges környezet számára is.

Az iskolai-óvodai környezet informálására és a leggyakrabban előforduló problémák megelőzésére kisebbeknek és nagyobbaknak szóló grafikával információs táblát terveztünk, melyen az általunk megadott, legfontosabbnak ítélt példamondatokon kívül az igénylő szülők további feliratokkal a táblát személyre szabhatták. A táblák – igénylés után – a nyomdából közvetlenül az intézményekbe kerültek. A családok ehhez térítésmentesen jutottak hozzá a pályázati projekt keretében.
Youtube csatornánkon pedig elérhető az érintett gyermekek osztálytársainak az 1-es típusú diabéteszről szóló edukációs célú videó is, mely alkalmas tantermi közös feldolgozásra is az 1-es típusú diabétesz alapvető tudnivalóiról, de kitértünk a legggyakrabban előforduló problémákra is.

2022-ben nagy álmunk valósulhatott meg, elkészült a gyermekdiabetesz.hu weboldal, ami gyakorlatilag egy tematikus linkgyűjtemény, a hazai, gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezetek által létrehozott internetes tartalmakból. Az oldal kialakításánál arra törekedtünk, hogy az érintett családok mellett a családok egészséges környezete is informálódhasson. Az oldal jelenleg is folyamatos fejlesztés alatt áll, hiszen hatalmas anyag áll a rendelkezésre.

2023-ban tovább folytatódik a munka, Dr. Bihari Krisztina szerzői munkássága eredményeképpen a kicsik kezükbe foghatják a Molka sorozat legújabb kiadványát, mely az inzulinpumpáról ad információt a legkisebbeknek is. A megszokott formában, játékos feladatokkal tarkított, mesés magyarázat elsősorban azoknak a családoknak ajánlott, akik a pumpahasználat mellett döntenek kezelőorvosukkal együtt.

A kiadványon kívül, idén a Szupercsapat című társasjáték is elérhetővé válik, melynek célja, hogy a gyermekek az általánosságban jellemző, a környezet vércukorszintre gyakorolt általános hatásainak ismeretében – gyakorlatilag egy napjukat modellezve – a játék során törekedjenek a vércukorszint normál tartományban tartására. A játék nem csak a kicsiknek, hanem meglátásunk szerint a család többi tagjának is nyújt a diabétesz kezelésének szövevényes rengetegében segítséget, alapinformációkat, de segíthet a kórházi diagnózist követő benntartózkodás alatt az edukációban is.

Egyesületünk és a családok nevében is hálás köszönettel tartozunk Dr. Bihari Krisztinának az évek óta tartó közös munkáért, szerzői tevékenységéért, szakmai tanácsaiért és folyamatos támogatásáért az 1-es típusú gyermekek érdekében.

Szabó Katalin
Mesék Világa Egyesület

Megosztás

Visszatekintés a 2023-as évre

Visszatekintés az elmúlt esztendőre 2023-as év is tartalmas, tevékeny évnek bizonyult Egyesületünk életében. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek új produktumokat tudtunk létrehozni. A Családbarát Magyarország  és a

DiabFórum magazin – Hogy a gyermekek is megértsék…

DiabFórum magazin – 2023/1 lapszáma Áprilisban megjelent a Diabfórum magazin 2023/1 száma, melyben a többi, gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezet mellett mi is hírt adtunk az elmúlt években, az 1-es típusú diabétesszel élő

Kérdezz-felelek! Marci és Molka

Molkával beszélget Karácsony Dóra, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek édesanyja Szia Dóri! Mesélnél egy kicsit magatokról és az 1-es típusú

Kérdezz-felelek! A Molka kiadványokról

Molka kérdéseire felel Berecz Éva Rózsa 1-es típusú diabétesszel élő gyermek édesanyja  Mikor diagnosztizálták gyermekedet az 1-es típusú diabétesszel?

Visszatekintés 2022 évre

Beszámoló Mesék Világa Egyesület - Molka 2022 is termékeny évnek bizonyult a Mesék Világa Egyesület történetében, köszönhetően -elsősorban - a pályázati támogatásoknak. Ebben az évben is az 1-es típusú

Visszatekintés a 2021. évre

Tevékenységeink az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családok érdekében 2021-ben Meseíró pályázatot írtunk ki az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő szülőknek A Mesék Világa Egyesület céljaival összhangban