A Mesék Világa Egyesület által  meghirdetett meseíró pályázat nyertese a zsűri egyhangú döntése alapján:

Kovácsné Katona Éva

Barátság

című meséje.

Dr. Bihari Krisztina csecsemő,-és gyermekgyógyász, diabetológus:

“Arra születtünk, hogy közösségben legyünk.” A gyermekkori diabetes még mindig sokak számára idegen fogalom. Nem ismerik ezeknek a gyerekeknek, családoknak a mindennapi nehézségeit, küzdelmeit, a teljes életre való törekvésüket.
Ez a rövid, hol szívszorító, hol szívmelengető mese az összetartozást, a sorstársat kereső gyermek történetét tárja elénk, miközben bepillantást enged egy diabetessel élő kisfiú hétköznapjaiba.
Mindannyian szeretjük megosztani valakivel az örömünket, a bánatunkat, biztonságot, reményt ad számunkra, ha tudjuk nem vagyunk egyedül.
Kedves Kovácsné Katona Éva, köszönjük szépen, hogy megírta, hogy részesei lehettünk a meséjének!

 

Péter Lea újságíró:

A mese által kedves, mindenki számára érthető, életszerű és egyszerűen tanulságos történetet láthatunk a diabétesszel élő Bandi szemén keresztül. Bemutatja a diabos gyerekek számára egyik legfontosabb énvédő-szociális faktort: a sorstársi közösséget, kapcsolatot. Sokszor a ránk nehezedő súlyok már attól könnyebbé válnak, ha tudjuk és érezzük: nem vagyunk velük egyedül; minden másnak tűnik, ha valaki hasonló cipőben – mellettünk – jár, és egymás támaszai lehetünk. Mindannyiunknak különböző megküzdési módjai vannak, és másképp reagálunk a nehézségekre: van olyan gyerek, aki könnyebben veszi az akadályokat, és akad, akinek idő és több segítség kell az elfogadáshoz. A mese ezt nagyszerűen és a gyermekek számára is befogadható természetességgel mutatja meg. Köszönjük az írónak!

 

Szabó Katalin, a Mesék Világa Egyesület elnöke:

A diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok- a tapasztalat és a gyakorlat szerint – óriási erőt képesek egymásnak adni a tapasztalatcserékkel, a lelki támasz nyújtásával, az információk megosztásával, az elméleti és gyakorlati segítségnyújtás legkülönbözőbb megnyilvánulásával. Hihetetlen erejű tud lenni ez a felnőtt közösség, melyre a gyermekeket nevelő szülőknek általában szükségük is van ahhoz, hogy biztonságban, kiegyensúlyozottan/kiegyensúlyozottabban tudjanak a diab-os élet mindennapjaival járó teendőkkel megbirkózni. Ehhez a kézzelfogható jelenséghez is szeretnénk eszközeinkkel, lehetőségeinkkel  hozzátenni Kovácsné Katona Éva meséjének megjelentetésével, mely örömet okozhat, tanulságot közvetíthet gyerkőcnek és felnőttnek egyaránt. Köszönjük a szerzőnek!

 

 

Kovácsné Katona Éva történetét – terveink szerint – még ebben az évben megismerheti az 1-es típusú diabétesszel érintett közösség apraja-nagyja elektronikus kiadvány formájában. Adományok, szponzoráció, vagy pályázati forrás elnyerése esetére a változtatás jogát továbbra is fenntartjuk nyomtatott változat kiadására vonatkozóan.

Minden pályázónak  köszönjük a részvételt!

A pályázat kiírásának linkje: https://www.molka.hu/meseiro-palyazat-felnotteknek/