Letölthető segédanyag pedagógusoknak és osztálytársaknak

az 1-es típusú diabéteszről

Az általános iskola megkezdése óriási élmény mindenkinek, így azoknál a családoknál is mérföldkőnek számít ez az esemény, ahol 1-es típusú diabétesszel élő csemetét nevelnek. Az 1-es típusú diabétesz ugyan a gyermek fejlődését semmilyen téren nem gátolja, az egészségének fenntartása érdekében előírt kezelés napi teendőket és bizonyos szabályok betartását kívánja. Az iskolai élet mindennapjaiban a biztonság  és az oktatásukban/nevelésükben résztvevő felnőttek, valamint a gyermekközösség szeretete, elfogadása, megértése ugyanolyan meghatározó, mint bármelyik másik kisgyermeknek.

Az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált gyermekek száma az egész világon évről-évre nő, azonban a köztudatban  ezzel kapcsolatban még számos a tévhit, vagy akár az ismeretek teljes hiánya. Az ismerethiány pedig – régi mondás – félelmet, elutasítást okozhat.

Letölthető anyagunk létrehozásával célunk az volt, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermek iskolai környezete alapvető információhoz jusson. A vizuális, grafikai elemek segítségével az érintetteket körülvevő gyermekek (de akár a felnőttek is)játékos információhoz juthatnak az 1-es típusú diabéteszről és a gyakorlati életre fókuszálva, az iskolában előforduló, az érintettséggel járó jelenségekről.

Bízunk abban, hogy azok a pedagógusok, akik az érintett gyermekek oktatásában és nevelésében részt vesznek, letölthető anyagunk segítségével a gyermekközösségek felé is közvetíteni tudják azokat az elemi tudnivalókat, melyek ismerete minden résztvevő érdeke!

Az ismeretterjesztő célú kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával jött létre, Dr. Bihari Krisztina csecsemő-és gyermekgyógyász és diabetológus szakmai lektorálásának és közreműködésének segítségével. Szerzője és illusztrátora Szabó Katalin pedagógia szakos bölcsész, érintett szülő.

Az ismeretterjesztő online kiadványunkat kétféle formátumban készítettük el a többcélú felhasználhatóság érdekében.

A diavetítésre alkalmas és több grafikai tartalommal rendelkező PPSX formátum  az osztályteremben történő közös feldolgozást segítheti elő, míg a kevesebb grafikai elemet tartalmazó PDF állomány pedig letölthető és akár ki is nyomtatható.